Информационный сайт о диагностике и лечении гепатитов в Украине

Розпочався проект у сфері адвокації хронічних вірусних гепатитів в Україні

Громадська організація М’АРТ (“Молодіжна АльтеРнаТива”) та «Громадська ініціатива допомоги хворим на хронічні вірусні гепатити в Україні» розпочали працювати над реалізацією проекту «Створення передумов для прийняття державної програми в сфері хронічних вірусних гепатитів в Україні».

На сьогодні в Україні, за неофіційними даними, біля мільйона людей хворі на вірусний гепатит С. Надто коштовні діагностування та лікування цієї хвороби створюють ситуацію, за якої життя і виживання хворих залежить від фінансової можливості сім’ї. У свою чергу, переважна більшість українських сімей не спроможна самотужки забезпечити відповідне діагностування та лікування. В таких умовах початок реалізації такого проекту є своєчасним та актуальним.

Метою проекту є створення передумов для формалізації активістських зусиль та прийняття державної програми в сфері вірусних хронічних гепатитів в Україні шляхом консолідації зусиль пацієнтських організацій, державних органів, Міністерства охорони здоров’я, лікарів та всіх небайдужих. В рамках проекту організація планує розробити план спільних дій для створення передумов для адвокації хворих на вірусні хронічні гепатити в Україні.

«На відміну від світового досвіду боротьби з вірусним гепатитом С, в Україні, на жаль, не ведеться просвітницька робота, відсутнє ефективне діагностування всіх жителів країни, немає державної програми, спрямованої на профілактику та лікування хворих на гепатит С. Зокрема, не існує такої державної програми стосовно дітей інфікованих вірусом гепатиту С», — сказав координатор «Громадської ініціативи допомоги хворим на хронічні вірусні гепатити в Україні» Ярослав Гордієвич. — «Ми сподіваємось, що консолідація зусиль допоможе вирішити цю проблему. Для цього ми плануємо створення мережі організацій, які будуть працювати в адвокації у сфері вірусних гепатитів в Україні».

«Офіційної статистики не існує, а якщо вона і є, Міністерство охорони здоров’я її не оприлюднює. Напевно, тому, що проблема є надто складною і прямо вказує на необхідність активних дій з боку держави», — розказала директор проекту Надія Самардак.

В рамках проекту буде проведено ряд досліджень щодо ситуації з гепатитом С в Україні, всі зібрані дані разом з рекомендаціями експертів будуть оприлюднені, та після цього буде розроблена низка заходів, направлених на створення передумов для адвокації хворих на хронічні вірусні гепатити.

«Після отримання данних можна буде продовжити більш аргументований діалог з державними органами та адвокацію у сфері захворюваності на вірусні гепатити в Україні. Також в результаті проекту на основі «Громадської ініціативи допомоги хворим на хронічні вірусні гепатити в Україні» буде зареєстрована громадська організація в Києві та підписана угода про спільні дії за партнерами проекту з усіх регіонів України, що уможливить комплексний підхід до вирішення проблеми», — розказав Сергій Буров, директор Громадської організації М’АРТ.

По закінченню проекту буде організовано круглий стіл за участю недержавних організацій, чиновників, експертів, лікарів. На заході планується оприлюднення та обговорення результатів досліджень та рекомендацій експертів, прийняття спільного плану дій, підписання партнерської угоди та створення мережі організацій, які будуть працювати в адвокації у сфері вірусних гепатитів в Україні.

Проект реалізується при підтримці Міжнародного фонду «Відродження».

Поделиться:

Статьи по теме:

14 Коммент.

  1. Я готова присоедениться к любым Инициативам.
    У сестры и 13-ти летнего племянника подтвердили гепатит С. Обеим делали переливание крови в свое время.
    У моего мужа, когда с перепугу стали обследоваться тоже обнаружили антитела к гепатиту с. Сейчас проходит дообследование. Тоже делали переливание (ходил к стамотологу и т.д.)
    Я с дочкой жду пятницы как судного дня – получаем наши анализы.
    Что делать???
    Куда стучать???
    Разве это не эпидемия???
    Суммы которые называют врачи просто нереальные! И это с 50% результатом.
    Родители-старики – жалко на них смотреть.
    Лечиться нереально, но и жить с мыслью, что твоего ребенка медленно убивает какой-то вирус….
    Я готова принять участие в любых акциях. Живу правда в провинции, не в Киеве.

  2. У нас аналогичная ситуация- у брата гепатит с, у меня тоже подтвердился, сейчас жду результатов 7-сынишки, родители даже не хотят проверяться все равно сможем лечить кого-то одного

  3. Елена и Екатерина:

    для начала нужно подтвердить диагноз и найти хорошего доктора для консультаций.

    И, самое главное, сохранять спокойствие!

  4. Слушайте!А ДАВАЙТЕ СОБЕРЕМСЯ на МИТИНГи все вместе к державным органам!Возможно тогда нас не проигнарируют?лично Я на все готова.Можно и маски надеть и родные поддержут

  5. Дарья, а Вы в Киеве живете? Мы вот хотим встречу киевских гепатитчиков собрать в ближайшем будущем.

  6. Ярослав, я живу в Киеве, конечно, приду.Когда и где?

  7. Ярослав, я согласна втретиться.Когда и где?

  8. Мы сделаем анонс на сайте, конечно же. Подписывайтесь на обновления сайта :)
    Помещение ещё бы найти на вечер…

  9. Круто «киевские гепатитчики» . Самые активные получается. Я тоже например хочу все знать! А гепатитчиков Днепропетровскои обл. не существует? Как минимум ,хочу знать , что не одна. И поехала бы куда угодно.

  10. # 10 Лизавета — вы из Кривого Рога, верно? Может вы как-то с запорожцами пообщаетесь?

  11. Ну, давайте я Вам и здесь помогу в плане дармового обновления сайта :)
    Помог.

  12. Я нек против с запорожцами.

  13. Валек, вы о чем? :) Лизавета, а вот есть Роман из Кривого Рога

  14. Роман !!! Не пропадаите в никуда!

Трекбеки/Пинги

  1. Гепатит С в Украине | Инфографика для обьяснений диагностики гепатита С - [...] на финишную прямую подготовки отчета по проекту «Створення передумов для прийняття державної програми ...». Внизу представлен пример инфографики, которая ...

Оставить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>