Информационный сайт о диагностике и лечении гепатитов в Украине

Експерти закликають до посилення відповіді на епідемію гепатитів

круглый стол по гепатитам в киевеМіністерство охорони здоров’я (МОЗ) України, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Академія медичних наук (АМН) України та «Громадська ініціатива допомоги хворим на хронічні вірусні гепатити» провели сьогодні, 5 жовтня 2007 року, спільну конференцію з нагоди Всесвітнього дня інформування про проблему вірусних гепатитів. Головна мета конференції полягала в обговоренні шляхів посилення відповіді на нову епідемію.

Окрім організаторів, у конференції взяли участь представники Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського АМН України, Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця, Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. І. Шупика, Українського центру профілактики та боротьби зі СНІДом, Міністерства оборони України, Центральної санітарно-епідеміологічної станції МОЗ України, Світового банку, представники пацієнтів та регіонів.

Аби привернути увагу спеціалістів і громадськості до проблеми та закликати до активних дій, ВООЗ проголосила 1 жовтня Всесвітнім днем інформування про проблему вірусних гепатитів ще у 2004 році. З того часу цей день перетворився на справжній міжнародний рух. У 2006 році до Європейського регіонального бюро ВООЗ приєдналася Європейська Комісія, Європейська асоціація з вивчення печінки, міжнародні групи пацієнтів та інші організації для проведення спільних заходів із інформування у 44 країнах. В Україні цей день відзначатиметься вперше.

За приблизними підрахунками щонайменше чверть мільйона громадян України можуть бути інфікованими вірусами гепатитів В та С. Обидва віруси викликають захворювання печінки, що призводить до розвитку печінкової недостатності, цирозу та раку печінки. Проблема полягає у тому, що, як правило, віруси В і С не виявляють себе через явні симптоми. Лише незначна кількість пацієнтів має ознаки хвороби. Люди можуть бути інфіковані роками, не знаючи про це. Тож ці віруси часто називають «ніжними вбивцями». Люди не звертаються по допомогу, хоча у більшості випадків гепатит можна вилікувати або ж контролювати за допомогою сучасних медичних засобів.

Не в останню чергу проблема полягає у низькому рівні обізнаності про віруси гепатитів В і С. Як зазначає професор Анатолій Гураль з Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського, “на даний час система охорони здоров’я виявляє лише тих хто звертається за тестуванням; необхідно краще інформувати громадськість і створювати можливості для проходження обстеження”.

На думку представника «Громадської ініціативи допомоги хворим на хронічні вірусні гепатити» Ярослава Гордієвича, «поряд із забезпеченням доступу до тестування, слід забезпечити відповідне лікування для тих, хто вже інфікований. Цю проблему треба вирішувати комплексно, шляхом прийняття відповідної державної програми з реальним бюджетним наповненням«. На даний час, вартість курсу лікування гепатиту С може сягати 50 000 гривень на курс, тож отримати таке лікування можуть лише одиниці.

Важливою також є профілактика, адже зараження часто можна попередити за допомогою простих превентивних заходів, напр. використання персональних засобів гігієни й одноразових інструментів. Крім того, гепатит В можна попередити через щеплення. Ще у 1991 році ВООЗ рекомендувала додати щеплення проти гепатиту В до національних програм імунізації. Проте ці вакцини стали доступними в Україні лише нещодавно.

«Тоді як нараховується понад пів-мільярда інфікованих обома вірусами у світі, — підкреслює керівник Бюро ВООЗ в Україні Ігор Поканевич, — контроль за вірусними гепатитами В та С є новим викликом для систем охорони здоров’я». Для належної відповіді на загрозу епідемії необхідні скоординовані дії всіх ланок суспільства.

На даний час лише у декількох державах створена національна політика з питань протидії новій епідемії. Тож очікується, що сьогоднішня конференція, «зібравши разом представників уряду, наукових кіл, громадськості, — за словами представника МОЗ України Людмили Мухарської, — закладе основи партнерства та нові підходи для подолання епідемії гепатитів в Україні». Зокрема, планується створення постійної робочої групи при МОЗ України для розробки державної політики щодо вірусних гепатитів.

Складовими такої політики мають стати:
а) посилення епідеміологічного нагляду та реєстрація випадків захворювання на гепатит;
б) поліпшення доступу до тестування через стандартизацію процедур та запровадження нових технологій; та
в) надання доступу до лікування шляхом зниження цін на препарати та формування державної політики щодо забезпечення пацієнтів ліками.

Поделиться:

Статьи по теме:

3 Коммент.

  1. Терём?

  2. Где этот реальный бюджете, напишите

  3. Нет его, врач сказал у Вас есть 10 тысяч долларов ???????????
    На лечение, вот Ваша программа

Трекбеки/Пинги

  1. Гепатит С в Украине | "Нада что-то решать..." - [...] в Киеве состоялся круглый стол посвещенный проблеме вирусных гепатитов... впервые представители академического сообщества, [...]

Оставить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>