Информационный сайт о диагностике и лечении гепатитов в Украине

Почему острый гепатит С есть, а хронического — нет?

Как мы уже сообщали, Министерство здравоохранения ответило, что случаи острого гепатита они считают, дескать так нужно по закону. А о хроническом гепатите никто и ничего в законах и подзаконных нормативных актах не говорит — значит учитывать его не нужно. Мы внимательно изучили законы и постановления по теме учета инфекционных заболеваний, но нигде не нашли такой разбивки на «острый» и «хронический» гепатит С. В связи с чем, мы подаем еще один запрос в Министерство зравоохранения. Возможно на этот раз нам откроют тайну — кто же придумал учитывать только «острый» гепатит С.

Шановні пані та панове,

На підставі статті 34 Конституції України, ст.19 Загальної декларації прав людини, статей 5, 9, 28, 29, 32, 33 Закону України «Про інформацію» №2657-ХІІ від 02.10.92, статті 6 «Основ законодавства України про охорону здоров’я» від 31 грудня 1992 року N 23-92 з метою належного забезпечення мого громадянського права на інформацію, прошу надати мені наступну уточнюючу інформацію.

На мій інформаційний запит щодо ведення статистики по захворюваності на вірусні гепатити в Україні надійшла відповідь від 16.03.2009 року за номером 04.1/48-С (додається в копії). В ній зокрема зазначено, що «Реєстрація та облік хронічних форм вірусних гепатитів санітарно-епідеоміологічними установами згідно з діючим законодавством не проводиться».

В той же час згідно Постанови Кабінету Міністрів «Про деякі питання реєстрації, обліку та звітності щодо інфекційних хвороб» від 21 лютого 2001 р. N 157 вказано, що «реєстрації підлягає кожен випадок інфекційного захворювання… заклади та установи охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування, суб’єкти підприємницької діяльності, що займаються медичною практикою, подають статистичну звітність щодо інфекційних хвороб згідно із Переліком (гепатит С включено до вказаного переліку)». У законних та підзаконних актах ніде не йдеться по реєстрацію «гострого вірусного гепатиту С» чи окремо «хронічного вірусного гепатиту С».

На підставі ст. 17 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06 квітня 2000 року просимо повідомити:

1. На підставі якого закону чи підзаконного нормативно-правового акту в Україні ведеться реєстрація та облік лише «гострого гепатиту С»?

2. Чи здійснюється відповідно до статті 6 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» МОЗ статистичний облік всіх інфекційних хвороб?

Відповідно до ст.32 Закону України «Про інформацію» відповідь прошу надіслати у визначений вказаним Законом строк за вищенаведеною адресою.

Прошу Вас взяти до уваги, що задоволення цього запита взято на контроль громадськими організаціями та активістами і запевняю, що реакцію Міністерства охорони здоров’я України на цей запит буде висвітлено у засобах масової інформації. Заздалегідь вдячний за увагу до цього запита.

Поделиться:

Статьи по теме:

3 Коммент.

  1. Откровенно не понимаю, чё происходит?! Вот просто сейчас взорвусь от возмущения и гнева! Дурдом! И при чём во всех сферах и по всем направлениям. Острый или хроничный… Статья такая-то пункт такой-то… Законы и бумажки всегда были важней и ценней человеческих жизней в нашей стране. Ну почему не смещается фокус на то, что главное с того, что называется хрень полная! Я ничего не понимаю и при этом всё ж понятно. Интересно, почему отдельный человек может на 360 поменять направление своей жизни, а на уровне государственного строя… Наверное от того, что разворачиваться нужно всем, а это переворот в сознании. Я хочу и буду врываться в сознание тех, для кого законы — настольная игра, потому что я хочу жить, и жить хорошо, и долго!

  2. Вот интересно заболевание может быть в течении 17 лет острым?

  3. Критериев в нормативных документах в Украине нет, но говорят о 6 месяцах. После этого считают, что гепС в хронической форме.

Трекбеки/Пинги

  1. Гепатит С в Украине | Ситуация со статистикой меняется - [...] анализ законодательства и подали уточняющий запрос: на основании чего в Украине регистрируют только остры

Оставить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>