Информационный сайт о диагностике и лечении гепатитов в Украине

Гепатит С и инвалидность

Здравствуйте!
Мой брат заболел гепатитом С. Как следствие — цирроз печени, нарушение
функций поджелудочной, асцит. Сейчас начал лечение. Сказали будут
пересаживать клетки. Некоторые врачи говорили о пересадке печени.
Имеет ли право такой больной на оформление инвалидности? И сможет ли
он после лечения продолжать работать стоматологом?
Спасибо.

Ответ юриста Украинского Хельсинского союза по правам человека:
Встановлення інвалідності відбувається згідно із законодавства, зокрема критерії надання інвалідності встановлено в Інструкції про встановлення груп інвалідності (затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 7 квітня 2004 р. N 183).
І тут потрібно зазначити, що встановлення групи інвалідності залежить більше не від конкретної хвороби, а від втрати працездатності (у процентному відношенні) внаслідок дії цієї хвороби. А відповідно, можуть бути випадки коли при одному і тому ж самому захворюванні є різна ступінь втрати працездатності, а відповідно і групи інвалідності. І для того, щоб визначати ступінь втрати працездатності медико-соціальна експертна комісія (надалі МСЕК) проводить дослідження і надає свій висновок, на підставі якого надається та чи інша група інвалідності.
Щодо продовження роботи стоматологом, у випадку наявності Вами зазначеного захворювання, то тут потрібно сказати що п.2. ст. 40 Кодексу законів про працю встановлює, що трудовий договір може бути розірвано за ініціативи власника у разі виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню даної роботи.
Про невідповідність працівника може свідчити і може бути підставною для розірвання трудового договору висновок медико-соціальної експертної комісії, якщо працівника визнано інвалідом і йому рекомендована робота інша, ніж виконувана (або взагалі трудова рекомендація МСЕК не дана). Підставою для звільнення за п.2 ст. 40 КЗпП є також медичний висновок про невідповідність виконуваній роботі за станом здоров’я працівника, зобов’язаного відповідно до законодавства проходити періодичні медичні огляди.
Стан здоров’я як підстава для звільнення повинна бути настільки серйозною, щоб саме вона перешкоджала працівникові належним чином виконувати покладені на нього трудові обов’язки. Невідповідність працівника займаній посаді або виконуваній роботі має бути доведена власником або уповноваженим ним органом, оскільки саме власник є ініціатором звільнення.

Поделиться:

Похожих постов нет.

9 Коммент.

  1. я болею 11 лет немогу начать лечение из за неспецифического язвенного колита подскажите что мне делать?

  2. Пить шалфей.Залечите язвенный колит.Дальше пить чистотел. От 1 капли сока (майского) на полстакана воды до 20 капель и обратно.Перерыв 10 дней и так три раза.

  3. А у меня язва леченая и панкреатит. И что?

  4. Marina!
    Для чего чистотет? Подскажите?

  5. А для чистоты :)

  6. Лечение чистотелом не всегда приносит хорошие результаты, скорее наоборот.

  7. Так и я о чём.

  8. Я тоже болен гепатитом с, кроме того ;язвенный колит,цироз печени,перенес туберкулез.
    22.07.2010г. МСЕК Комминтерновского района города Харьков сняла меня 3 группу
    инвалидности.говорят здоров.не придуривайся.
    Я по 6-7 за день бегаю в туалет(бывает с кровью).После работы ног нечувствую,еле-еле дохожу домой.С питантем тоже проблеммы,я уже не знаю что кушать(и то нельзя другое).бывают депресси.
    Насколько я понял по гепатиту инвалидность не назначают.(слишком много больных,денег не хватит).
    ВЫМИРАЕМ……..!!!!!!

  9. Добрый день всем форумчане. Проблема у меня была такая же-гепатит С.был генотип 3 а лечился 6 месяцев препаратом Гептронг. уже на втором мес. показывал отр.)))) Показатели сейчас все в норме занимаюсь профессионально плаваньем. уже год как анализы просто идеальны. Не бойтесь, боритесь, всем удачи! А главное соблюдайте все правила при лечении.

Оставить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>